VRAAG EN ANTWOORD – ALGEMEEN

De welstandstoets is onderdeel van de beoordeling van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een bouwplan. Het bouwplan wordt door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen welstandscommissie) getoetst aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Utrechtse Heuvelrug (NRK). In dit geval zijn de gebiedscriteria “Buitengebied, beboste Heuvelrug” aan de orde. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders daarover.

De NRK beschrijft het welstandsbeleid van de Utrechtse Heuvelrug: wat het karakter van een buurt bepaalt en wat de ‘redelijke eisen van welstand’ zijn. Zo is toetsbaar of het uiterlijk of de plaatsing van het bouwwerk acceptabel is, zowel op zichzelf beschouwd als in verband met de omgeving of de te verwachten ontwikkeling daarvan. Bij de toetsing worden de volgende onderdelen getoetst:

  • hoe het gebouw er na de bouw of verbouwing uit komt te zien
  • welke materialen en kleuren gebruikt worden
  • of uw plan past in de bestaande omgeving of bij andere bouwplannen in de omgeving
  • of uw plan voldoende kwaliteit heeft

Graag verwijzen wij naar documenten hieromtrent welke te downloaden zijn via:  https://www.heuvelrug.nl/beleidsnotas

Uw opmerking is terecht. Het onderzoek voor het voormalige achterterrein van de Leersumsestraatweg 5 was nog niet toegevoegd aan de Dataroom. Dit onderzoek is inmiddels toegevoegd.

Uw veronderstelling is correct weergegeven, de kandidaat-koper die voor deze locatie in aanmerking komt zal het geheel verwerven en in een later vervolgstadium per kavel of als nieuwbouwproject (vrijstaande woningen) verkopen.  Uw gegevens mogen wij niet zonder meer (op grond van de AVG) delen met derden. In verband hiermee is het wellicht raadzaam om na de overdrachtsdatum in december dit jaar contact op te nemen met de nieuwe eigenaar (zodra deze bekend is).

Wij verwijzen u naar de verkavelingstekening inclusief groen en bestrating alsmede inrichting waterhuishouding die integraal onderdeel uitmaakt van de verkoopdocumentatie. De inrichtingstekening  is het door de gemeenteraad vastgestelde kader voor toekomstige projectontwikkeling op deze locatie. Voor wat betreft de kavelgrootte verwijzen wij u naar de dataroom waarbij onder overige aanvullende informatie de file ondergrond verbeelding bestemmingsplan NL.IMRO.1581.DOOLEERSUMSESTRAAT is te downloaden.

Het bestemmingsplan is gebaseerd op een optimale invulling door middel van de bouw van meerdere vrijstaande woningen met ruime percelen, waarbij nut en noodzaak een belangrijke rol in de brede afweging hebben gespeeld om tot het thans vastgelegde aantal van 10 woningen op deze locatie te komen. Minder woningen op deze locatie is in het kader hiervan niet mogelijk.

De overdracht van het verkochte dient te geschieden in 2022, de exacte datum zal na definitieve gunning tussen partijen onderling in goed overleg worden vastgesteld. Een beoogde leveringsdatum koppelen aan uw bieding is alleen mogelijk indien dit nog in 2022 valt.

Uw veronderstelling is correct weergegeven, waarbij wordt verwezen naar artikel 8.1 van de concept koopovereenkomst. De koper die deze locatie heeft afgenomen is niet verplicht om het openbaar gebied terug te leveren aan verkoper en mag (zo mogelijk) het groen mee verkavelen en de weg in mandeligheid uitgeven aan de nieuwe eigenaren, mits voldaan wordt aan de beoogde invulling(inrichting) van het openbaar gebied zoals weergegeven in de verkavelingstekening en gehandeld wordt overeenkomstig het gestelde in artikel 8.1. Borging van handhaving van de inrichting alsmede de onderhoudsverplichting zal  middels bijvoorbeeld een kettingbeding of andere geschikte juridische constructie zoals een erfdienstbaarheid moeten worden vastgelegd voor alle toekomstige transacties.

De vast te leggen of reeds van kracht zijnde erfdienstbaarheden en verplichtingen zijn inderdaad van toepassing bij koop van de positie en worden niet door de gemeente beëindigd. Koper zou voor eigen risico en rekening na levering desgewenst kunnen proberen de erfdienstbaarheden te beëindigen (zie  de wettelijke regeling inzake erfdienstbaarheden in Boek 5, artt. 70 – 84). Wellicht ten overvloede willen wij u nog verwijzen naar de FAQ betreffende de verkaveling algemene groenvoorziening en uitgifte van de aan te leggen weg in mandeligheid.

Wij verwijzen u voor inzicht in de oppervlakten naar de bouwvlakken opgenomen in het bestemmingsplan. In de dataroom is hiervan ook een digitale versie meegeleverd, welke onder overige aanvullende informatie ‘ondergrond verbeelding bestemmingsplan NL.IMRO.1581.DOOLEERSUMSESTRAAT’ is te downloaden.
Daarnaast wordt voor de inrichting van de openbare ruimte verwezen naar bijlage 2 bij de regels van het bestemmingsplan. De inrichtingstekening met voorgeschreven inrichting voor groen en bestrating alsmede inrichting waterhuishouding maakt integraal onderdeel uit van de verkoopdocumentatie. De inrichtingstekening is het door de gemeenteraad vastgestelde kader voor toekomstige projectontwikkeling op deze locatie. De woonbebouwing op deze tekening enkel indicatief.

Ja, u kunt ervan uitgaan dat de reeds bestaande inrit voor dit huisnummer behouden blijft. In het planproces is een alternatieve uitrit voor de woning aan de Leersumsestraatweg 9 aan de interne ontsluiting onder voorwaarden bespreekbaar.

Ja er is rekening gehouden met gevestigde erfdienstbaarheden. Voor zover verkoper bekend is de verkavelingsopzet praktisch uitvoerbaar. Iedere vorm van risico op onder andere dit gebied ligt echter bij de nieuwe eigenaar. Voor aanverwante vragen over erfdienstbaarheden verwijzen wij u eveneens naar de reeds gestelde vragen in de FAQ.

De situatie is thans verder uitgewerkt in een verklaring van verjaring met als uitkomst dat er een perceel grond gelegen nabij Maarsbergseweg 1 te Doorn,
kadastraal bekend gemeente Doorn, sectie B, nummer 4161 waaraan door het kadaster een voorlopige kadastrale grens en oppervlakte is toegekend, ter grootte van ongeveer veertig vierkante meter is verkregen door de eigenaar van Maarsbergseweg 1 te Doorn. Het aantal woningen dat gebouwd kan worden blijft ongewijzigd.

Voor- en eindopnames zijn nodig om bij eventuele schade (al dan niet voor derden) te kunnen bepalen bij wie de verantwoordelijkheid tot herstel ligt.

Dit zijn eisen waaraan alle ontwikkelingen in de gemeente moeten voldoen. Dit zijn standaard eisen. In het kader van deze inschrijving kunnen geen eisen die aan een reguliere bouwvergunning gesteld zijn verstrekt worden.